Programma van de Haagse Geologische Vereniging (HGV)

Alle lezingen zijn in het Museon, op zaterdagmiddag, begintijd is steeds 13.30 uur
Bent u geen lid van de HGV en wilt u een lezing bijwonen? Met een entreebewijs van het Museon bent u van harte welkom bij onze lezing, graag wel even aanmelden bij Rose Denters. Wanneer u zich niet heeft aangemeld, bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie.
Voor alle informatie over de vereniging en aanmelden voor de presentaties: Rose Denters 06 2922 1919 of dentersrose@gmail.com

Adres Museon:
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

In verband met het corona-virus is het Museon tot 1 juni 2020 gesloten voor bezoekers.

Voor meer informatie: http://www.museon.nl

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:
Vanaf Centraal Station: bus 24, richting Kijkduin, halte Gemeentemuseum/Museon en tram 16, richting Statenkwartier
Vanaf Station HS: tram 16, richting Statenkwartier

Parkeren: in de omgeving van het Museon is het betaald parkeren.

Programma voorjaar 2020

Zaterdag 18 januari: Wim Bruines
Fluorescentie

Fluorescentie; foto Wim Bruines

De betoverende kleuren van fluorescerende mineralen: geven ze echt licht? Zijn ze geverfd? Zo maar een aantal vragen die regelmatig worden gesteld. Nee, ze zijn niet geverfd. Ja, ze geven echt licht. Dit licht ontstaat omdat de mineralen gaan fluoresceren door belichting met een UV-lamp.
In deze presentatie wordt uitgelegd wat fluorescentie eigenlijk is en hoe dit is ontdekt. Met een paar prachtige voorbeelden zal de middag prachtig verlicht worden.

Wim Bruines, geboren en getogen in Apeldoorn, is al sedert zijn kindertijd gefascineerd door fluorescentie. Zijn bedrijf Colorgems is gespecialiseerd in uitsluitend fluorescerende mineralen en de lampen die daarvoor nodig zijn.

 

 

Zaterdag 22 februari: Geen lezing
Algemene Ledenvergadering

 

 

Zaterdag 21 maart: Kees Hoving
Jade herkennen

Geannuleerd i.v.m. het corona-virus. Indien mogelijk wordt de lezing verplaatst naar najaar 2020.

Boeddhabeeld van witte jade, Sjanghai; foto Kees Hoving

Jade is een lastig te herkennen edelgesteente. Het is te koop in verschillende kleuren en bestaat uit vooral twee soorten: jade-jadeïet (een pyroxeen) en jade-nefriet (een amfibool). De groene jade is zeer gewild. En daarom worden er ongelooflijk veel imitaties (neppers) aangeboden. Jade is “de” steen van China. Er worden hemelse krachten aan toegedicht. In een tempel in Sjanghai staat of ligt een levensgroot boeddhabeeld van witte jade. Gek genoeg wordt er geen jade in China gevonden, maar vooral in het aangrenzende Myanmar (Birma). Jade-nefriet komt uit Nieuw-Zeeland en Canada. Voor het herkennen van “jade” worden met edelsteenkundige instrumenten en methoden de verschillende eigenschappen onderzocht. Dat leidt soms tot verrassende uitkomsten.

Kees Hoving heeft zijn vakopleiding edelsteenkunde in 1992 gevolgd bij het NGE. Hij onderzoekt aangeboden edelstenen op “echtheid” en verzorgt presentaties en introductie- en vakopleidingen edelsteenkunde. Bij de Vereniging Geode in Zwijndrecht doceert hij maandelijks introductielessen edelsteenkunde en hij publiceert met enige regelmaat in onder meer de GEA-Nieuwsbrief.

 

 

 

Zaterdag 4 april: Paul Storm
Zoektocht naar de evolutie van de mens,
ingewikkelder dan gedacht?

Geannuleerd i.v.m. het corona-virus. Indien mogelijk wordt de lezing verplaatst naar najaar 2020.

Replica van Dmanisi schedel 4, Georgië; foto Paul Storm

Ooit konden we mijmeren over een simpele evolutionaire lijn van een aap-achtig wezen naar de mens. Maar met een opeenstapeling van ontbrekende schakels werden de denkbeelden over onze oorsprong er niet altijd een-voudiger op. De laatste twee decennia lijkt er sprake te zijn van een revolutie van denkbeelden over onze afkomst. Nieuwe wetenschappelijke inzichten verkregen door DNA-onderzoek, fossiele vondsten en dateringen maken duidelijk dat deze zoektocht wel eens ingewikkelder kan liggen dan voorheen is gedacht. Het is tijd om stil te staan bij de vraag naar onze oorsprong.

Dr. Paul Storm heeft biologie, culturele antropologie en prehistorie gestudeerd. Hij promoveerde in 1995 aan de VU te Amsterdam en deed bij Naturalis te Leiden jarenlang onderzoek naar de evolutie van de mens in Indonesië.

 

 

Zaterdag 16 mei: Piet en Anette Vierbergen
Oekraïne – ook een deel van het oudste Europa

Geannuleerd i.v.m. het corona-virus. Indien mogelijk wordt de lezing verplaatst naar najaar 2020.

IJzergroeve Kryvyi; foto Piet Vierbergen

Het oudste Europa is het Baltische Schild. Ruim 1 miljard jaar geleden botsten daar twee andere protocontinenten tegenaan: Volgo-Uralia en Oekraïne. Het oudste deel van Europa was toen compleet.Tijdens ons bezoek aan Oekraïne was het doel om dat allemaal te bekijken. Hoe ziet het minicontinent Oekraïne eruit. Dat viel tegen, want het oorspronkelijke protocontinentje is intussen diep weggezakt en bedekt met een dikke laag jonger materiaal. Door de botsingen met nieuwe minicontinentjes en gebergtegordels ontstonden er diepe scheuren en breuken in de ondergrond. Sommige delen zakten daardoor diep weg en vormden diepe troggen en slenken. Andere delen kwamen omhoog en liggen nu hier en daar bijna aan de oppervlakte: het Oekraïense Schild.
We vinden alles terug in het landschap bewoond door heel aardige mensen…

Piet en Annette Vierbergen runnen in het smalste huisje van Haarlem een winkel voor verzamelaars van stenen, mineralen en fossielen. Zij geven lezingen over uiteenlopende geologische onderwerpen.

 


Zaterdag 13 juni: Dagje uit

Het dagje uit kan helaas niet doorgaan. Het reisdoel Natuurhistorisch Museum Rotterdam is waarschijnlijk wel open vanaf 1 juni, maar mag i.v.m. corona voorlopig geen groepen ontvangen. En reizen is nog steeds niet goed mogelijk in de anderhalvemetersamenleving.