Programma van de Haagse Geologische Vereniging (HGV)

Alle lezingen zijn in het Museon, op zaterdagmiddag, begintijd is steeds 13.30 uur
Bent u geen lid van de HGV en wilt u een lezing bijwonen? Met een entreebewijs van het Museon bent u van harte welkom bij onze lezing, graag wel even aanmelden bij Rose Denters. Wanneer u zich niet heeft aangemeld, bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie.
Voor alle informatie over de vereniging en aanmelden voor de presentaties: Rose Denters 06 2922 1919 of dentersrose@gmail.com

Adres Museon:
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

Voor meer informatie: http://www.museon.nl

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:
Vanaf Centraal Station: bus 24, richting Kijkduin, halte Gemeentemuseum/Museon en tram 16, richting Statenkwartier
Vanaf Station HS: tram 16, richting Statenkwartier

Parkeren: in de omgeving van het Museon is het betaald parkeren.

 

Programma najaar 2019

Zaterdag 21 september 2019: Frederik Lerouge
Uitzonderlijke trilobieten uit het Belgisch-Franse Midden-Devoon

Asteropyge filoxenia uit de Jemelle Formation bij Nismes, België
Foto Allart van Viersen

Trilobieten behoren, met hun goed ontwikkelde ogen en een grote diversiteit aan vormen en levenswijzen, tot één van de meest fascinerende uitgestorven taxa. Uit goed bewaarde en systematisch verzamelde fossielen van trilobieten kunnen we bovendien heel wat leren over de ecologie, migratie- en uitstervingsgolven, en belangrijke gebeurtenissen in de geologische geschiedenis. In deze lezing werpen we een blik op enkele uitzonderlijk goed bewaarde trilobieten uit het Eifeliaan (Midden-Devoon, tussen 388 en 393 miljoen jaar geleden) van het Dinant synclinorium. We bespreken de paleobiogeografie in het licht van enkele belangrijke events in die tijd.

Frederik Lerouge is een Vlaamse Bio-ingenieur en lector ecologie aan de PXL Hogeschool (Hasselt). Hij is in zijn vrije tijd bezig met veldwerk, preparatie en onderzoek van en rond devoontrilobieten van België en Marokko. Samen met Allart van Viersen en Ivo Kesselaer staat hij aan de wieg van TRILOLAB (www.trilolab.net), een non-commerciële werkgroep die zich richt op onderzoek van en educatie over trilobieten, van het veld tot publicatie.

Zaterdag 12 oktober 2019: Ap Bernhart
Wat is zand?

Een lezing over zand hoe saai kan dat zijn??? Iedereen weet toch wat zand is en hoe het eruit ziet. Hélémáál mis!!! Na deze presentatie denkt u nooit meer hetzelfde over zand. Laat u verrassen, kom luisteren en vooral kijken. Mogelijk houd u er zelfs nog een hele leuke hobby/liefhebberij aan over.

Ap Bernhart is landelijk Bestuurslid van de Stichting GEA, redactie-lid/fotograaf van het blad GEA en voorzitter van de Landelijke Werkgroep Zand. Zijn interesse ligt voornamelijk bij zand, en aangezien er twee soorten zand zijn – t.w. kristallijn (mineralen) en biogeen (fossielen) – dus ook bij mineralen en fossielen.
Als vrijwillig medewerker bij de gesteentetuin van Flevolandschap op Schokland, waar stenen worden gezaagd en onderhoud wordt gepleegd aan het Van der Lijn-reservaat, heeft hij ook belangstelling voor gesteenten.

Zaterdag 9 november 2019: Kerstin Werner
Plaattektoniek van Europa

Peelrandbreuk
foto Kerstin Werner

Planeten en daarmee onze aarde zijn niet star. Hele landmassa’s worden over de planeet bewogen door krachten die we in de laatste 50 jaar pas écht beginnen te begrijpen. Kerstin Werner gaat met u op reis, een reis door Europa, een reis in superlatieven. Stap in de tijdmachine en reis 400 miljoen jaar terug in de tijd. Van daaruit gaan wij weer vooruit naar 2019, zaterdag 9 november, en we zien hoe Europa zich heeft gevormd en zich nog steeds vormt. Wie denkt dat Europa star en vastgeroest is, kan nog wel eens verrast worden: ook in Noordwest Europa komen vulkanen en aardbevingen voor.

Kerstin Werner werkt als beveiliger in diverse gebouwen. Als sinds haar jeugd is zij gefascineerd door de aarde en de sterren. Zij studeerde Natuur en Milieu, en vervolgens Geologie aan de Open Universiteit. Via de Duitse Vulkanologische Dienst specialiseerde zij zich op de relatie tussen het uittreden van vulkanische gassen en het voorkomen van aardbevingen in vulkanisch actieve gebieden. Zij beoefent de geologie als hobby en geeft regelmatig lezingen.

Zaterdag 14 december 2019: Anne Schulp
Alles over T. rex

T. rex
Foto Naturalis

Het is misschien wel de meest bekende dino van allemaal: Tyrannosaurus rex. Iedereen heeft wel een beeld van hoe dit dier eruit zag – maar hoe weten we dat? En hoe zeker zijn we daarvan? Paleontoloog Anne Schulp neemt u mee naar de opgraving van T. rex ‘Trix’ van Naturalis, en vertelt over het onderzoek dat meehelpt om deze uitgestorven vleeseter weer een beetje tot leven te brengen.

Paleontoloog Anne Schulp (1974) is als onderzoeker verbonden aan Naturalis in Leiden, en hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht.