Een ichnofossiel; foto Paul Hille

Ichnofossielen / Sporenfossielen

Paul Hille

Een sporenfossiel of ichnofossiel is een gefossiliseerd spoor van een organisme dat niet een overblijfsel is van een dood dier of dode plant, maar dat een representatie van biologische activiteit in een gesteente laat zien.
Er is een enorme diversiteit aan ichnofossielen en ze kunnen ook in Nederland gevonden worden.
Voorbeelden van ichnofossielen zijn pootafdrukken, graafgangen, vraatgangen en sleep- of kruipsporen, maar ook een rolspoor van een ammoniet is een ichnofossiel.
Het vakgebied dat zich binnen de paleontologie met ichnofossielen bezighoudt, wordt ichnologie genoemd.
Paul Hille neemt literatuur mee en een aantal fossielen uit zijn eigen verzameling ter illustratie. Men kan eigen vondsten meenemen om te laten determineren.

Paul Hille (1969) verzamelt sinds 1975 fossielen. Hij is afgestudeerd in bestuurskunde (EUR) en werkzaam als financieel coördinator bij de overheid. Paul is actief als amateur paleontoloog en is o.a. actief geweest als redacteur van het geologische tijdschrift GEA. Tevens is hij bestuurslid geweest van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ). Van het door de WPZ uitgegeven tijdschrift Cranium is hij redacteur geweest. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan het eerste trilobietenmuseum ter wereld; het Back to the Past Museum in Mexico. Ook heeft hij meegewerkt aan verschillende paleontologische tentoonstellingen in Natuurhistorische musea in Nederland.
Van de fossielen fascineren hem vooral de oudste meercellige levensvormen, zoals de Ediacara fauna en de trilobieten die later ontstonden.
Hij verzorgt lezingen over verschillende wetenschappelijke vakgebieden.

 

Datum

14 jan 2023
Expired!

Tijd

13:30

Locatie

Museon-Omniversum
Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag
Categorie

About our blog

Lorem Ipsum is simply dummy text of printing and typesetting industry. Lorem Ipsum been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer.

Categorieën