Lopeziet, een giftig en kankerverwekkend mineraal; foto Rolf Egberink

Gevaarlijke Mineralen

Rolf Egberink

Tijdens deze lezing bespreekt Rolf Egberink de risico’s bij het omgaan met een aantal gevaarlijke mineralen. Sommige zijn namelijk behoorlijk giftig of geven radioactieve straling af. Bij het verzamelen of gebruiken van mineralen is het daarom belangrijk om te weten hoe je daar rekening mee kunt houden. Welke mineralen kun je daarom beter niet aan je kinderen geven of gebruiken om edelsteenwater van te maken? Hij geeft ook tips om gevaarlijke mineralen veilig te hanteren.
Aan bod komen bijvoorbeeld radioactieve mineralen zoals Torberniet, Autuniet en Monaziet; mineralen uit de asbestgroep zoals Chrysotiel, Riebeckiet, Crocidoliet, Serpentijn en Actinoliet; mineralen met zware metalen zoals koper, lood en antimoon. Nog vele andere mineralen zullen de revue passeren.

Rolf Egberink is parttime hogeschooldocent, daarnaast geeft hij veel cursussen en lezingen over geologische onderwerpen en is ruim 40 jaar verzamelaar van mineralen en gesteenten. Hij bracht in 2022 een boek uit over de vele commerciële en fantasienamen voor mineralen en edelstenen onder de titel ‘Belazeriet of niet?’. Met zijn vaardigheden als docent en zijn liefhebberij om anderen te leren en enthousiast te maken voor stenen en geologie probeert hij op een toegankelijke manier de soms ingewikkelde materie over te brengen: geologie voor iedereen.

Datum

11 nov 2023
Expired!

Tijd

13:30

Locatie

Museon-Omniversum
Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag
Categorie

About our blog

Lorem Ipsum is simply dummy text of printing and typesetting industry. Lorem Ipsum been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer.

Categorieën