Geologisch weekend 2015

Zaterdag 21 maart 2015

Het is bijna 10.00 uur. De vrijwilligers die komen helpen staan al te wachten tot de deur van het Museon opengaat. Even inventariseren wat er allemaal gedaan moet worden, en iedereen gaat aan het werk. Een uurtje later staat er een flinke rij bezoekers voor de museumkassa, om 11.00 uur gaat het Geologisch Weekend van start.

20150322_141341

De HGV heeft dit weekend georganiseerd als activiteit bij de tentoonstelling ‘Dino Jaws – Eten of gegeten worden’ in het Museon. Op zaterdag is het ‘familiedag’, er zijn allerlei extra kinderactiviteiten: vliegdino’s knutselen, edelsteen slijpen, haaientanden zoeken in gruis uit Hoevenen, er is een geode-kraker en bij de HGV-stand krijgen alle kinderen een bot uit de IJstijd. De begeleiding is in handen van de HGV-leden, aangevuld met enkele vrijwiligers uit het Museon.

IMG_2650_1

Zondag 22 maart 2015

De ‘specialistendag’. Nu is de start voor de vrijwilligers vroeger, tussen 9.00 en 11.00 uur wordt er een complete geologische markt opgebouwd. De diverse verenigingen (WTKG, WPZ, NGV Afdeling Utrecht, NGV Afdeling Maaswaarden / Gea Kring Rotterdam, Gea Kring Rijnlanden, APAN, Fossiel.net samen met de GeoRockshop, Speleo Nederland, etc. etc.) rijden hun karren met materiaal naar binnen en richten hun tafels in.

20150322_104417

Natuurlijk kunnen de kinderen ook vandaag vliegdino’s knutselen en haaientanden zoeken. Ook vandaag krijgen de kinderen IJstijdbotten bij de stand van de HGV. De verenigingen geven informatie over hun hobby en de activiteiten van hun club.

Er zijn diverse (hobby)verkopers met prachtige fossielen en gesteenten. Niet allemaal voor de verkoop, sommige fossielen liggen er alleen maar om naar te kijken, zo mooi… Er zijn werkelijk schitterend geprepareerde trilobieten van Frederik Lerouge, die daar ook een korte voordracht over houdt, en Paul Hille heeft zijn bijzondere vissen meegenomen, het is te veel om op te noemen.

P1260039

Ook ‘echte specialisten’ zijn er om vondsten van de bezoekers te determineren. Dick Mol wordt flink aan het werk gezet.

Er is heel veel te doen en te bekijken en er zijn veel glunderende kindergezichten. Dat alle kinderen zo maar IJstijdbotten mee naar huis mogen nemen! En de haaientanden die ze zelf uit het gruis hebben gehaald! Er zijn honderden botten en duizenden haaientanden uitgedeeld.

P1260032

De inzet van de vrijwilligers was onmisbaar. De HGV-leden en de Museon-vrijwilligers hebben van dit weekend een succes gemaakt.

IMG_2741_1