Intensief geplooide gneis van 3 miljard jaar oud aan het strand van Achmelvich (Lochinver), Schotland; foto M.J. van Schoor 2022

Schotland; een mekka voor geologie-liefhebbers

Marcel van Schoor

Er zijn voldoende bezwaren te bedenken om niet naar Schotland te gaan. Dure overtocht, het weer; niet mee bezig zijn, midges; juiste seizoen kiezen en de horde van ‘bucket list’ C500 rijders; vriendelijk (op) weg wuiven. Maar de geologie en het landschap dat het draagt: zij overtreffen alle voorgaande bezwaren ruimschoots. Schotland wint op vele terreinen want het bezit: een van de oudste gesteenten in Europa, continentsnippers van de andere kant van een verdwenen oceaan, de onderbouw van een oud gebergte en het diepe binnenwerk van uitgedoofde vulkanen. Geen wonder dat geologen hier al eeuwen ideeën, inspiratie en bewijzen vonden die in sterke mate bijdroegen aan de bloei van hun wetenschap. Tijd voor een verhaal over de Schotse geologie.

Marcel van Schoor studeerde vier jaar Geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna heeft hij als reisleider tien jaar voor de reisorganisatie SNP gewerkt. Op dit moment is hij werkzaam als landmeter/ maatvoerder bij een ingenieursbureau. Naast deze baan geeft hij regelmatig cursussen en lezingen over geologische onderwerpen, organiseert hij geologische excursies en is redacteur bij de Grondboor en Hamer. Zijn interesses liggen vooral op de historische en regionale geologie.

Datum

15 apr 2023
Expired!

Tijd

13:30

Locatie

Museon-Omniversum
Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag
Categorie

About our blog

Lorem Ipsum is simply dummy text of printing and typesetting industry. Lorem Ipsum been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer.

Categorieën